У Сумській області чоловік і жінка отруїлися грибами. Про це повідомляє Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб УНН.
“Як з'ясувалося, потерпілі, 33-річний чоловік та 33-річна жінка, жителі Глухівської територіальної громади, на власному подвір'ї збирали несправжні дощовики, які належать до неїстівних отруйних грибів. Крім того, на власному подвір'ї назбирали несправжні дощовики”, – йдеться в повідомленні. Особливого підходу вимагає і технологія приготування страв з грибів, а в даному випадку гриби лише смажені завдяки зусиллям лікарів Глухівської лікарні вдалося уникнути найгіршого і стан хворих. покращення”, – йдеться у повідомленні.
Повідомляється, що причиною отруєння грибами є недбале, небезпечне, зневажливе ставлення до збору грибів, недотримання технології приготування грибів.
Симптоми отруєння грибами:
нудота,
блювота,
біль у животі
підвищене потовиділення,
зниження артеріального тиску,
судоми,
мимовільне сечовипускання,
діарея
розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
У Черкасах після посухи з отруєнням госпіталізували 8 людей, з них 3 дітей5 серпня 2024, 12:21 • 15548 переглядів
Щоб запобігти отруєнню грибами, необхідно дотримуватись таких вимог:
1. Не збирайте гриби:
якщо ви не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх сміттєзвалищах, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
невідомі гриби;
з пошкодженою ніжкою, старий, в'ялий, червивий або слизовий;
пластинчасті гриби, тому що під них маскуються отруйні гриби.
2. Купуйте гриби тільки в місцях, призначених для їх продажу (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
3. Не куштуйте сирих грибів.
4. Ще раз перевірте гриби вдома. Все сумнівне – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, забруднену землею, викиньте. Печериці промийте, зніміть слизову плівку з капелюшки маслюків і печериць.
5. Гриби необхідно варити в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці відваріть гриби у воді 7-10 хвилин, потім злийте відвар. Тільки після цього можна варити або смажити гриби.
6. Ні в якому разі не пригощайте грибами дітей, людей похилого віку та вагітних жінок.
7. Дотримуватись правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть стати причиною дуже серйозного захворювання – ботулізму. Гриби, які довго зберігалися, необхідно відварити 10-15 хвилин.
“У всіх випадках отруєння грибами необхідно негайно звертатися за медичною допомогою”, – йдеться в повідомленні.
